A Dióda lézeres szőrtelenítő technológiáról

A lézer

A lézer egy olyan fényforrás, amely indukált emissziót használ egybefüggő fénysugár létrehozására. Neve az angol LightAmplification by Stimulated Emission of Radiation kifejezés rövidítése, a laser magyarosításából származik.

A lézer technológia használható többek között:

 • szőrtelenítésre,
 • zsírcsökkentésre,
 • körméret és cellualit csökkentésre,
 • fogyás után kialakult bőrtöbblet csökkentésére
 • bőrfiatalításra, bőrhámlasztásra, a bőrhibák és a striák eltüntetésére.


A szőr növekedési fázisai

A hatékony szőrtelenítésért a lézer/fényforrásnak károsítania kell egy vagy több növekedési centerét a szőrnek, és a bulge pluripotens sejtjeit, a dermális papillát valamint a szőr mátrixot az anagén szakaszban kell kezelni. Az anagén szakasz alatt melanin termelés történik, és ez a növekedő szőr részévé válik. Szintén az anagén szakaszban lehet károsítani azt a struktúrát, mely felelős a szőr termelésért. A telogén szakasz alatt a dermális papilla a bulge területén keresztül felfelé mozdul és stimulálja az anagén szakasz kezdetét. A szőr mátrix sejtek visszafejlődnek a katagén fázis alatt. Ezek a struktúrák jelentik a szőr károsításának célpontjait. Annak érdekében, hogy hosszú távú szőrtelenítést érhessünk el lényeges, hogy leromboljuk azokat a struktúrákat, melyek felelősek a szőrnövekedésért: a bulge(dudor régió) és a hagyma.

A lézeres szőrtelenítés

A lézeres szőrtelenítés célja, hogy károsítsa a szőrtüszőt, miközben megkíméli az epidermiszt. A szőrtüsző lézer fényforrással történő „kiirtása” különböző lézer- (pl. teljesítmény, kimeneti nyílás mérete, sugárzási idő és ismétlési ráta) és szövet paraméterek (elnyelési és szórási együtthatók, sűrűség, hő kapacitás és termális vezetőképesség) funkciója.

A lézerforrás lehet folyamatos vagy pulzáló módú. A folyamatos módú lézer folyamatos fényáramot bocsát ki addig, míg a közeg izgatva, kezelve van, ezáltal melegedést és párologtatást eredményez a megcélzott szövetben. A pulzáló lézer csak rövid időközönként bocsát ki fényt, mely időszak változik a nanomásodperc és másodperc között. Különböző forrású lézer/fény alapú technológiák léteznek, például folyamatos fény, villanófényes lámpa, rádiófrekvencia, nagyfeszültségű kisülés, dióda és mások. Mikor az adott terület kezelve van, a molekulák magasabb energia szinten vannak stimulálva. A lézer fény magas besugárzott felületi teljesítménnyel rendelkezik, mivel az összes fény koncentrálódik egy keskeny térbeli sávban, amely nagy sugárzási teljesítményt eredményez egységnyi területen.

A szőrtüszők megsemmisítése során 3 paramétert kell figyelembe venni: hullámhossz, pulzus időtartam/hossz és fluxus (energiasűrűség). Minél hosszabb a hullámhossz, annál mélyebben hatol a lézer fény a bőrbe. Hogy megsemmisüljenek a szőrtüszők, a lézer fényt el kell nyelnie a tüszőben lévő kromofórának. A legtöbb lézer a pigmentált szőrszálban lévő endogén kromofor melanint célozza meg, vörös vagy infravöröshöz közeli hullámhosszok szállításával. A melanin az elsődleges fény elnyelő 600 és 1100 nm között. A melanin általi fény elnyelődés csökken a hosszabb hullámhosszakkal, továbbá az oxihemoglobin és a melanin ugyanolyan elnyeléssel, abszorpcióval bír 750-850 nm-en.

FDA Elismerés

 A dióda lézer 1997-ben FDA tanúsítványt kapott az USA-ban. A hosszabb hullámhossz, az aktív hűtés és a hosszabb pulzus szélesség miatt a sötétebb bőrű egyének biztonságosabban kezelhetőek ezzel a rendszerrel. Általánosságban a dióda lézerrendszereket a sötétebb bőrtípusú (V-VI) páciensek jobban tolerálják, mint például a vörös lézert.

Alkalmas bőr-és szőrtípusok

Habár számos lézer képes a lézeres szőrtelenítésre, használatuk sötét bőrű egyéneknél sok kihívással jár az epidermális melanin miatt. A szőrtelenítésre ideális jelölt világos bőrű, sötét szőrökkel. Sötét bőrű páciensek (magas epidermális melanin tartalommal) hajlamosak a mellékhatásokra, mely lehet azonnali fájdalom, pigmentáció vagy akár hegesedés. A IV-VI bőrtípusba tartozók és a napbarnított bőrűek a legjobban dióda lézerrel (800 nm) vagy Nd:YAG lézettel (1064 nm) kezelhetőek. Az a kezelőszemély, aki jól érti a szőr biológiáját, a lézer optika lényegét és a páciens bőr fenotípusát, képes javítani a páciens eredményeit és csökkenteni a kellemetlen, káros mellékhatásokat.

Hány alkalom, mennyi idő egy kezeléssorozat?

Mivel a szőr ciklusa testtájanként különböző, általában ismételt kezeléseket végeznek. Általános szabály, hogy az első évben 6-10 lézerkezelés szükséges, hogy hosszú távú szőrtelenítést érhessünk el. A legtöbb lézerrendszer egyetlen kezelés során a szőrt 10-40 %-kal csökkenti, három kezelés 30-70 %-kal, és a további ismételt kezelések akár 90 %-kal. Célszerű ez eredményeket évente egy utókezeléssel fenntartani.

A dióda lézeres szőrtelenítés előnyei

 • Nincs felépülési idő
 • Nincs fájdalom
 • Nem okoz traumát a szervezet számára
 • Nincs, vagy minimális a diszkomfort érzés
 • Biztonságos és kényelmes
 • Beavatkozást nem igényel (non-invazív)
 • Hatása klinikailag bizonyított
 • A IV-VI. bőrtípusba tartozók és a napbarnított bőrűek a legjobban dióda lézerrel kezelhetőek


Kezelés előtti/utáni tennivalók

A lézeres szőrtelenítés csak úgy működik, ha szőr van jelen a szőrtüszőben. Emiatt az olyan szőrtelenítési módszerek, melyek eltávolítják a szőrtüszőből a szőrszálat – gyantázás, epilálás, csipeszek – nem alkalmazhatóak a lézeres kezelések alatt. A szőrszálak színtelenítése szintén tilos, hiszen kivonja a pigmenteket a szőrszálakból és a lézeres kezelés hatástalan lesz. A borotválkozás ideális választás lehet erre az időszakra.

A napozást és szoláriumozást a kezelés előtt és után legalább egy vagy két hétig kerülni kell. Kezelés lebarnult bőrön komplikációkhoz vezethet.

Tartós vagy végleges?

Bár sok forgalmazó és gyártó, illetve szalon és klinika állítja, hogy a dióda lézeres szőrtelenítés végleges szőrtelenséget eredményez, ez nincs megfelelő minőségű és szintű klinikai tanulmánnyal alátámasztva, ezért cégünk álláspontja szerint a dióda lézeres szőrtelenítés tartós szőrtelenséget eredményez, az elkövetkezendő 6-8 évre. Nincs olyan klinikai tanulmány, mely alátámasztaná az élethossz végéig tartó szőrtelenséget, így ezen állítás a vendég megtévesztését jelenti. Az évente végzett fenntartó kezelésekkel a 6-8 év kitoltható és a szőrtelenség állapota fenntartható, ily módon lehet szinte “végleges” szőrtelenséget elérni. Egy kezeléssorozat után azonban, utókezelések nélkül ez fenntarthatatlan. A jövőbeni hormonális változások és a szőrtüsző önregeneráló képssége miatt nem vállalható ilyen jellegű ígéret és tapasztalataink szerint bár a 10 év múltán újranövő szőr szép eredmény lenne, a vendégek mégis elégedetlenek, hiszen nekik véglegességet ígértek.

Bővebb információ dióda lézeres tanfolyamunkon kapható, ahol a résztvevők nagyon részletesen megismerkedhetnek a dióda lézeres technológia alapjaival, a kezelések lefolytatásával, a biztonsági intézkedésekkel, adminisztratív teendőkkel és a helyes kezeléssel. Rengeteg klinikai tanulmány során ismerkedhetnek meg a bizonyított eredményekkel és a lehetséges komplikációkkal, illetve kezelésük módjával. A gyakorlati részen elsajátítható az egyénre szabott, professzionális paraméterbeállítás és szakértő kezelés.